ELOFLEX MEENEMEN OP EEN VLUCHT

Elektrische rolstoelen van Eloflex voldoen aan alle voorschriften en normen van de International Air Travel Association (IATA). In onze beknopte gids vindt u essentiële informatie, nuttige tips en relevante documenten om uw volgende reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.

ALS U PER VLIEGTUIG REIST:

Bent u van plan om met uw Eloflex te gaan vliegen? Geweldig, u bent niet de enige, maar het is essentieel om goed voorbereid te zijn. Lees de onderstaande informatie voordat u een ticket boekt of naar het vliegveld gaat. We hebben de belangrijkste procedures en regels samengevat en enkele persoonlijke ervaringen met vliegreizen gedeeld om ervoor te zorgen dat uw reis probleemloos verloopt.  

OPMERKING! Controleer altijd bij uw luchtvaartmaatschappij of u uw Eloflex mag meenemen VOORDAT u uw vliegtickets boekt. We raden ook aan om een schriftelijke bevestiging per e-mail aan te vragen. Als de luchtvaartmaatschappij ervoor heeft gekozen om de internationale richtlijnen van IATA niet te volgen en weigert om uw stoel aan boord toe te laten, raden we u aan om uw reis bij een andere luchtvaartmaatschappij te boeken.

1. In het algemeen staan de
internationale regels het vervoer van rolstoelen op accu's en gelijkaardige toestellen toe die gebruikt worden door passagiers met mobiliteitsbeperkingen door een handicap, gezondheidsproblemen, leeftijd of tijdelijke beperking. Dit betekent dat u over het algemeen met uw rolstoel als ingecheckte bagage mag vliegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen houden zich aan de internationale regels van IATA, die hieronder worden beschreven.  Elke luchtvaartmaatschappij kan echter de regels naar eigen inzicht interpreteren of haar eigen, enigszins afwijkende richtlijnen volgen. Uiteindelijk is het de piloot die de uiteindelijke beslissing neemt. Daarom is het cruciaal om contact op te nemen met uw specifieke luchtvaartmaatschappij voor advies voordat u uw vlucht boekt. 

2. Zo werkt het
Geef bij het boeken van uw reis aan dat u een elektrische rolstoel wilt meenemen op de vlucht. Vervolgens ontvangt u een reeks vervolgvragen van de luchtvaartmaatschappij, waaronder informatie over het gewicht en de grootte van de elektrische rolstoel, het type, het gewicht en het vermogen van de accu's. U vindt antwoorden op deze vragen in de onderstaande documenten. Ga bij aankomst op de luchthaven naar de reguliere incheckbalie. Zij zullen samenwerken met de assistentiedienst op de luchthaven om u een handbewogen rolstoel te geven voor gebruik op de luchthaven. Breng uw Eloflex na het inchecken naar de speciale bagageband waar ze de elektrische rolstoel naar het vliegtuig vervoeren. Indien u niet beschikt over een beschermende tas, raden wij u aan deze op de luchthaven te huren.

3. Dit is wat er in de voorschriften staat
De meeste luchtvaartmaatschappijen gebruiken de internationale voorschriften van de IATA, met name de IATA Dangerous Goods Regulations, voor richtlijnen over het vervoer van elektrische rolstoelen in vliegtuigen. In de laatste editie van deze voorschriften staat het volgende: 

 • om in een vliegtuig te mogen worden vervoerd, moeten accu's van elektrische rolstoelen luchtwaardig zijn (goedgekeurd voor gebruik tijdens de vlucht), wat betekent dat ze de internationale test UN38.3 moeten hebben doorstaan. Alle accu's in het Eloflex-assortiment voor elektrische rolstoelen voldoen aan deze norm (Eloflex gebruikt lekvrije droge lithiumaccu's). U kunt een kopie van de testresultaten krijgen via de onderstaande links.

 • Er is een limiet aan de hoeveelheid stroom die accu's kunnen hebben om mee te nemen in een vliegtuig. Volgens de voorschriften van IATA (2.3.2.4) mag u een accu meenemen met een maximale capaciteit van 300 Wh en één reserveaccu met dezelfde capaciteit. De accu's in elektrische rolstoelen van Eloflex hebben elk een capaciteit van 240 Wh.
 • De IATA-voorschriften schrijven voor dat beide accu's uit uw Eloflex moeten worden verwijderd voordat u deze incheckt en als handbagage in de cabine meeneemt. Als u de accu's hebt verwijderd, moet u volgens de regels de accucontacten beschermen tegen kortsluiting. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de contacten van elke accu te bedekken met tape, zoals ducttape. De accu's moeten ook worden bewaard in plastic zakken, bij voorkeur in ziplockzakken.


Houd er rekening mee dat elke luchtvaartmaatschappij de regels anders kan interpreteren en zelfs haar eigen regels kan hebben. Als u de voorschriften van IATA (in het Engels) wilt lezen, vindt u paragraaf 2.3.2.4 (Rolstoelen/Mobility Aids met lithiumaccu's) in het onderstaande document.

4. Dit is onze ervaring
Duizenden Eloflex-gebruikers zijn de afgelopen jaren naar verschillende bestemmingen over de hele wereld gevlogen en velen hebben hun ervaringen met ons gedeeld. De meerderheid van hen meldt dat het een naadloos, probleemloos proces was om hun Eloflex mee te nemen op de vlucht, zonder noemenswaardige problemen. De meesten checkten gewoon hun elektrische rolstoel in, zonder dat ze er iets voor hoefden te doen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen passagiers echter steeds vaker om de accu's uit de stoel te halen en ze als handbagage mee te nemen. In dergelijke gevallen is het een goed idee om thuis te oefenen met het verwijderen van de accu's voor uw vlucht om een stressvrije ervaring te garanderen. Zoals eerder vermeld, moeten de contactpunten van de accu's worden afgedekt met tape en moeten ze in aparte plastic zakken worden bewaard en als handbagage in de cabine worden meegenomen. Door u van tevoren voor te bereiden, zou u geen problemen moeten hebben.

In enkele gevallen hebben gebruikers ervoor gekozen om één accu thuis te laten en slechts één accu mee te nemen op reis. Dit is volkomen acceptabel en uw Eloflex werkt net zo goed met slechts één accu. Maar houd er rekening mee dat u bereik gehalveerd wordt, dus u moet misschien vaker opladen. Sommige gebruikers hebben gemeld dat de klantenservice, boekingsmedewerkers en zelfs incheckpersoneel niet altijd volledig op de hoogte zijn van de regels. Om mogelijke problemen te voorkomen, is het raadzaam om zelf goed geïnformeerd te zijn, zodat u 'uw recht kan doen gelden'. Het kan ook een goed idee zijn om documentatie over de voorschriften uit te printen en mee te nemen op uw reis (zie hieronder).

5. Druk documenten af
Bij aankomst op de luchthaven kan het handig zijn om essentiële informatie in geprinte vorm bij de hand te hebben, vooral als u tijdens het inchecken nog vragen hebt. Wij raden u daarom aan de volgende documenten af te drukken:

Feiten over de elektrische rolstoel en accu's - Model C 

Feiten over de elektrische rolstoel en accu's - Model X 

Feiten over de elektrische rolstoel en accu's - Andere modellen 

Testen en valideren van accu's UN38.3 - Model C

Testen en valideren van accu's UN38.3 - Model X

Testen en valideren van accu's UN38.3 - Andere modellen 

Uw accu's verwijderen 

Internationale IATA-voorschriften

Slideshow Items

 • Het opladen optimaliseren

  Hoe laad ik mijn Eloflex het beste op? Leer hoe u de levensduur van uw accu's kunt verlengen en uw actieradius kunt verbeteren.

 • Eloflex in een auto laden

  Een van de meest frequent gestelde vragen van onze gebruikers betreft de mogelijkheid om een Eloflex op eenvoudige wijze in een auto te laden. Hieronder hebben we de meest voorkomende benaderingen op een rijtje gezet.

 • Uw Eloflex onderhouden

  U hoeft uw Eloflex niet op te sturen voor onderhoud, maar een goede manier om de levensduur van uw elektrische rolstoel te verlengen is hem te onderhouden volgens onze tips en instructies.